De vierentwintig jarige Ruben van Duijn uit Katwijk verkocht ruim 300 zelfontworpen bootsvlaggen, om zo een bijzondere zeilreis voor zijn lotgenoten mogelijk te maken. Samen met een twintigtal andere jonge mensen die leven met kanker stapte hij begin augustus voor de vierde keer aan boord van Zeilschip Eendracht, om samen met hen de Noordzee over te steken.

Tekst: Sophia Sleeman

Beeld: Ruben van Duijn, Tijn van Kessel

“Iedere keer dat ik weer aan boord stap, voelt als thuiskomen.” steekt Ruben van wal. “Door mijn hersentumor ben ik op mijn dertiende bijna helemaal blind geworden, waardoor ik veel aanpassingen heb moeten doen in mijn leven. Ook mijn toekomstdroom, varen als binnenvaartschipper, heb ik los moeten laten. In mijn dagelijks leven merk ik dat de omgang met andere mensen niet altijd even makkelijk gaat. Door mijn visuele beperking is het contact vaak geforceerd en moet ik extra mijn best doen om aansluiting te vinden. Heel ingewikkeld, want ik ben juist een ontzettend sociaal mens die gek is op gezelligheid.”

Weer gewoon Ruben zijn

Tijdens de ‘Samen op koers’ reizen aan boord van de Eendracht heeft Ruben hier geen last van. “Binnen deze groep doet niemand moeilijk over het feit dat ik bijna niks zie. Iedereen denkt hier aan boord in mogelijkheden in plaats van in moeilijkheden. Zo sta ik ook gewoon aan het roer of help ik mee met het hijsen van de zeilen. De omgang met de anderen gaat als vanzelf. Omdat ik niks hoef uit te leggen word ik even niet geconfronteerd met de gevolgen van mijn kanker en kan ik gewoon weer Ruben zijn.”

Ruben van Duijn aan het roer van Zeilschip Eendracht

SJK, Zeilreis, Ruben

Van A tot Z betrokken

Tijdens de vijf dagen aan boord werken de jongeren samen met bekwame bemanning om het schip vanaf Rotterdam veilig heen en weer naar Engeland te varen. “De crew was dit jaar weer super. Ze doen er alles aan om ons een onvergetelijke week te bezorgen en betrekken ons van A tot Z bij wat er op het schip moet gebeuren. Velen van hen werken op vrijwillige basis en doneren dus eigenlijk hun vakantiedagen aan ons. Dat is toch fantastisch?!” Vertelt opstapper Bart Selten enthousiast. Bart is actief binnen de activiteitencommissie van Stichting Jongeren en Kanker en ging voor de tweede keer mee met de reis. Vorig jaar als deelnemer, dit keer als medeorganisator.

Vierentwintig jongeren (18 – 35 jaar) genoten van een week op zee

Vierentwintig jongeren (18 – 35 jaar) genoten van een week op zee

Investeren in een succeservaring

Stichting Jongeren en Kanker is in staat de ‘Samen op koers’ reis samen met Stichting Zeilschip Eendracht te organiseren dankzij verschillende sponsoren. “We hebben dit jaar weer kunnen zeilen met dank aan het C.J. Jaski Fonds. Een reis als deze is een kostbare aangelegenheid. We krijgen wel eens de vraag of we niet veel beter een goedkoop hutje op de hei kunnen huren, maar het effect van het losgooien van de trossen en samen op zee zijn is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Dit is echt een unieke formule, die je even helemaal loshaalt van je thuissituatie. Ieder jaar zijn we weer op zoek naar bedrijven en particulieren die dit bijzondere project willen steunen. Die bereid zijn te investeren in ons. In jonge mensen die toe zijn aan een grensverleggende succeservaring. Een ervaring die weer moed en energie geeft om door te leven na de diagnose kanker en weer een waardig onderdeel uit te kunnen maken van de maatschappij.” aldus medeorganisator en Jongeren en Kanker bestuurslid Sophia Sleeman.

“Mensen beseffen zich vaak niet welke impact kanker op jonge leeftijd heeft. Door samen te zijn met lotgenoten krijg ik weer vertrouwen in mezelf. Tijdens de zeilweek wordt er gekeken naar wat ik wél kan, in plaats van te focussen op mijn beperking. Dat geeft kracht! Daarom gun ik iedereen een weekje Eendracht!” sluit Ruben af.

Steun ‘Samen op koers!’

Ruben van Duijn is ambassadeur van Stichting Jongeren en Kanker. Hij bedacht vorig jaar een ‘vlaggenactie’ om gelden te werven voor de ‘Samen op koers!’ reis. De actie leverde dit jaar ruim €4.000,- op. Wil jij ook een steentje bijdragen? Bestel dan nu alvast zo’n gave vlag in de pre-order voor volgend jaar! Mail naar sophia@jongerenenkanker.nl o.v.v. ‘Vlaggenactie 2022’.

Direct steunen kan ook, middels een donatie: www.geef.nl/nl/actie/zeilreis-jongeren-kanker-samen-op-koers. Het C.J. Jaski Fonds geniet als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) belastingvoordeel.
Voor bedrijfssponsoring, grote giften of nalatenschappen kan daarom het beste contact opgenomen worden via info@jaskifonds.nl o.v.v. ‘Jongeren en Kanker, Samen op koers’.

Published On: augustus 26th, 2021 /

Recente berichten

  • Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker

Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker 

mei 3rd, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker 

Wat als je een kinderwens hebt, maar je droom niet uitkomt? De diagnose kanker heeft veel gevolgen. Niet alleen tijdens het ziekteproces, maar ook daarna. Ongewenste kinderloosheid kan een van de langetermijngevolgen van kanker op ...

  • complementaire zorg bij kanker

Complementaire zorg bij kanker

april 8th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Complementaire zorg bij kanker

Tekst: Lisanne de Groot Dit artikel verscheen in het JK Magazine 2020. Maar wat ik kan zelf nog meer doen? ‘Hè?! Borstkanker? Ik ben 28 jaar oud. Ik leef gezond. Ik sport regelmatig. Ik eet ...

Innovatief onderzoek naar kankergerelateerde vermoeidheid bij jonge mensen met kanker

april 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Innovatief onderzoek naar kankergerelateerde vermoeidheid bij jonge mensen met kanker

Health-Holland financiert innovatief onderzoek naar kankergerelateerde vermoeidheid bij jonge mensen met kanker Kankergerelateerde vermoeidheid is een ernstig probleem waar veel jonge mensen met kanker mee te maken krijgen. De vermoeidheid die optreedt als gevolg van kanker ...