Een tijd terug hield de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een nieuwe Doneer Je Ervaring-peiling. Het thema was ‘Kankerzorg in het ziekenhuis of op een andere plek, wat vind jij?’ waarover we eerder deel 1 van de resultaten deelden in dit artikel. Nu is deel 2 van de resultaten bekend. 6238 mensen die kanker hebben (gehad) beantwoorden de vragen van deze peiling. In dit deel gingen de vragen over reiskostenvergoeding voor het reizen naar de kankerbehandeling. Wat blijkt? Veel mensen zijn niet op de hoogte dat ze de reiskosten kunnen laten vergoeden.
Reizen met eigen auto, taxi of openbaar vervoer
Er zijn verschillende manieren om op de locatie van je behandeling te belanden. Van de respondenten gaat/ging 65% met eigen auto naar de behandeling, 30% met de auto van een naaste, 12% met een taxi van de zorgverzekeraar en 3% met het openbaar vervoer. Dat zijn veel kilometers, waarvan een groot deel niet wordt vergoed. Patiënten weten immers vaak dus niet dat ze deze reizen kunnen laten vergoeden.
Een respondent antwoord: “Ik vraag me af waarom mij nooit eerder is verteld dat ik vergoeding zou kunnen krijgen voor mijn reizen naar het ziekenhuis.” Die kosten lopen namelijk behoorlijk op. Iemand die wordt bestraald moet weken achter elkaar meerdere dagen per week naar het ziekenhuis, waar iemand die een chemobehandeling krijgt vaak verspreid over een paar maanden het ziekenhuis bezoekt.
Reiskostenvergoeding voor de verschillende reizen naar de kankerbehandeling
Voor welk vervoer de respondenten wel wisten dat de reiskosten worden vergoed naar sommige kankerbehandelingen? 56% wist dit voor eigen vervoer, 45% voor openbaar vervoer en 62% voor de taxi. 63% van de respondenten die van de vergoeding wisten, had dit te horen gekregen van iemand anders. 37% was door niemand geïnformeerd. Deze groep is er zelf achtergekomen.
Van de respondenten die wisten van de reiskosten vergoeding, vroeg 52% (eigen vervoer), 40% (openbaar vervoer) en 91% (taxi) deze aan. Het aanvragen van de reiskostenvergoeding ging de meeste respondenten redelijk makkelijk af. Alleen de reiskostenvergoeding voor de reis met het openbaar vervoer naar de kankerbehandeling ging moeizamer. Hierover zegt een respondent: “Arts geeft makkelijk toestemming via formulier. Je moet alleen alle briefjes/nota’s/bewijzen verzamelen, printen en opsturen. Gaat veel tijd inzitten.”
Taxivervoer krijgt een voldoende
Patiënten die langer dan een uur moesten reizen naar hun kankerbehandeling, maakten vaak gebruik van de taxi. Gemiddeld kreeg dit vervoer een 7,4 als rapportcijfer. Over het algemeen zijn ze dus tevreden over dit vervoer. Toch ziet ruim de helft van de taxireizigers dingen misgaan:
- Taxi delen wordt ervaren als vervelend
- Patiënten werden vaan te laat teruggebracht
- Taxirit duurde vaak langer dan nodig
Irene Dingemans, programmaleider Kwaliteit van Zorg bij NFK: “We roepen taxivervoerders op om hier zo veel mogelijk rekening mee te houden en zorgverzekeraars zouden erop moeten toezien dat dit goed verloopt. Mensen vinden het bovendien niet altijd prettig om een taxi te delen. Hierdoor zijn ze langer onderweg, wat zorgt voor stress én het is fysiek onnodig belastend, terwijl zij zich vaak al ziek voelen of heel moe zijn.”
Aanvraagprocedure evalueren
NFK vraagt zorgverzekeraars de aanvraagprocedure te evalueren en waar mogelijk te verbeteren. Patiënten hebben vaak namelijk helemaal geen energie voor deze administratieve rompslomp. Daarom is het van belang dat het gemakkelijker wordt om de reiskostenvergoeding van de reis naar de kankerbehandeling in te dienen.
Recente berichten
Eerste resultaten van de FROSA-studie
Seks en vruchtbaarheid zijn vaak vergeten onderwerpen bij jongvolwassenen die kanker hebben (gehad) en meer onderzoek was hard nodig. Vandaar dat Dr. Vicky Lehmann de FROSA-studie heeft opgezet. FROSA staat voor Fertility, Romance, and Sex ...
KWF investeert 6,7 miljoen euro in verbeteren zorg voor jongvolwassenen met kanker
Stap dichterbij betere overlevingskansen en levenskwaliteit 18-39 jarigen. Persbericht: 22 november 2024 Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 4000 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Een op de ...
AYA BijKanker project: Jouw gezondheid meer in eigen handen
Interview en tekst door Meike Hendriks Foto’s: Corina van den Hurk, AYA BijKanker project Voor jongvolwassenen (18-40 jaar) die de diagnose kanker krijgen verandert het leven in een oogwenk. Als gevolg van de behandeling moet ...