De vierentwintig jarige Ruben van Duijn uit Katwijk verkocht in 2021 ruim 300 zelfontworpen bootsvlaggen, om zo een bijzondere zeilreis voor zijn lotgenoten mogelijk te maken. Samen met een twintigtal andere jonge mensen die leven met kanker stapte hij begin augustus voor de vierde keer aan boord van Zeilschip Eendracht, om samen met hen de Noordzee over te steken.

Tekst: Sophia Sleeman | Beeld: Ruben van Duijn en Tijn van Kessel
Dit artikel verscheen in 2021.

“Iedere keer dat ik weer aan boord stap, voelt als thuiskomen.” steekt Ruben van wal. “Door mijn hersentumor ben ik op mijn dertiende bijna helemaal blind geworden, waardoor ik veel aanpassingen heb moeten doen in mijn leven. Ook mijn toekomstdroom, varen als binnenvaartschipper, heb ik los moeten laten. In mijn dagelijks leven merk ik dat de omgang met andere mensen niet altijd even makkelijk gaat. Door mijn visuele beperking is het contact vaak geforceerd en moet ik extra mijn best doen om aansluiting te vinden. Heel ingewikkeld, want ik ben juist een ontzettend sociaal mens die gek is op gezelligheid.”

Weer gewoon Ruben zijn

Tijdens de ‘Samen op koers’ reizen aan boord van de Eendracht heeft Ruben hier geen last van. “Binnen deze groep doet niemand moeilijk over het feit dat ik bijna niks zie. Iedereen denkt hier aan boord in mogelijkheden in plaats van in moeilijkheden. Zo sta ik ook gewoon aan het roer of help ik mee met het hijsen van de zeilen. De omgang met de anderen gaat als vanzelf. Omdat ik niks hoef uit te leggen word ik even niet geconfronteerd met de gevolgen van mijn kanker en kan ik gewoon weer Ruben zijn.”

Ruben van Duijn aan het roer van de Eendracht

𝘍𝘰𝘵𝘰: 𝘙𝘶𝘣𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘋𝘶𝘪𝘫𝘯 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘳𝘰𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘡𝘦𝘪𝘭𝘴𝘤𝘩𝘪𝘱 𝘌𝘦𝘯𝘥𝘳𝘢𝘤𝘩𝘵

Van A tot Z betrokken

Tijdens de vijf dagen aan boord werken de jongeren samen met bekwame bemanning om het schip vanaf Rotterdam veilig heen en weer naar Engeland te varen. “De crew was dit jaar weer super. Ze doen er alles aan om ons een onvergetelijke week te bezorgen en betrekken ons van A tot Z bij wat er op het schip moet gebeuren. Velen van hen werken op vrijwillige basis en doneren dus eigenlijk hun vakantiedagen aan ons. Dat is toch fantastisch?!” Vertelt opstapper Bart Selten enthousiast. Bart is actief binnen de activiteitencommissie van Stichting Jongeren en Kanker en ging voor de tweede keer mee met de reis. Vorig jaar als deelnemer, dit keer als medeorganisator.

𝘍𝘰𝘵𝘰: Groepsfoto ‘Samen op Koers 2021’

Investeren in een succeservaring

Stichting Jongeren en Kanker is in staat de ‘Samen op koers’ reis samen met Stichting Zeilschip Eendracht te organiseren dankzij verschillende sponsoren. “We hebben dit jaar weer kunnen zeilen met dank aan het C.J. Jaski Fonds. Een reis als deze is een kostbare aangelegenheid. We krijgen wel eens de vraag of we niet veel beter een goedkoop hutje op de hei kunnen huren, maar het effect van het losgooien van de trossen en samen op zee zijn is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Dit is echt een unieke formule, die je even helemaal loshaalt van je thuissituatie. Ieder jaar zijn we weer op zoek naar bedrijven en particulieren die dit bijzondere project willen steunen. Die bereid zijn te investeren in ons. In jonge mensen die toe zijn aan een grensverleggende succeservaring. Een ervaring die weer moed en energie geeft om door te leven na de diagnose kanker en weer een waardig onderdeel uit te kunnen maken van de maatschappij.” aldus medeorganisator en Jongeren en Kanker belangenbehartiger Sophia Sleeman.

“Mensen beseffen zich vaak niet welke impact kanker op jonge leeftijd heeft. Door samen te zijn met lotgenoten krijg ik weer vertrouwen in mezelf. Tijdens de zeilweek wordt er gekeken naar wat ik wél kan, in plaats van te focussen op mijn beperking. Dat geeft kracht! Daarom gun ik iedereen een weekje Eendracht!” sluit Ruben af.

STEUN JONGEREN EN KANKER: 'SAMEN OP KOERS!'

Ruben van Duijn is ambassadeur van Stichting Jongeren en Kanker. Hij bedacht in 2021 een ‘vlaggenactie’ om gelden te werven voor de ‘Samen op koers!’ reis. De actie leverde dat jaar ruim €4.000,- op. Wil jij ook een steentje bijdragen? Bestel dan nu zo’n gave vlag voor dit jaar! Mail naar sophia@jongerenenkanker.nl o.v.v. ‘Vlaggenactie 2023’.

Direct steunen kan ook, middels een donatie: www.geef.nl/nl/actie/zeilreis-jongeren-kanker-samen-op-koers.

Het C.J. Jaski Fonds geniet als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) belastingvoordeel. Voor bedrijfssponsoring, grote giften of nalatenschappen kan daarom het beste contact opgenomen worden via info@jaskifonds.nl o.v.v. ‘Jongeren en Kanker, Samen op koers’.

Ruben ambassadeur SJK, overhandiging Cheque

𝘍𝘰𝘵𝘰:𝘙𝘶𝘣𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘩𝘢𝘯𝘥𝘪𝘨𝘵 𝘥𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘲𝘶𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘷𝘭𝘢𝘨𝘨𝘦𝘯𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦  in 2021 𝘢𝘢𝘯 𝘑𝘰𝘯𝘨𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘒𝘢𝘯𝘬𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨𝘮𝘦𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘋𝘢𝘯𝘯𝘺 𝘷𝘢𝘯 𝘜𝘦𝘮 𝘦𝘯 𝘌𝘦𝘯𝘥𝘳𝘢𝘤𝘩𝘵 𝘴𝘤𝘩𝘪𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘑𝘢𝘯-𝘞𝘪𝘭𝘭𝘦𝘮 𝘷𝘢𝘯 𝘖𝘶𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘳𝘬; 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯𝘴 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘪𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘥 𝘥𝘦 𝘬𝘭𝘦𝘶𝘳𝘳𝘪𝘫𝘬𝘦 ‘𝘚𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘰𝘱 𝘬𝘰𝘦𝘳𝘴!’ 𝘷𝘭𝘢𝘨 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘶𝘳𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘨𝘦𝘩𝘦𝘴𝘦𝘯

 

Published On: mei 23rd, 2023 /

Recente berichten

  • Kite4Life Foundation

Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

juni 17th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

De mooie verhalen van onze samenwerkingspartners, die delen wij in deze serie partnerverhalen. Stuk voor stuk mooie organisaties en inspirerende personen die zich inzetten voor jonge mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun ...

  • Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker

Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker 

mei 3rd, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker 

Wat als je een kinderwens hebt, maar je droom niet uitkomt? De diagnose kanker heeft veel gevolgen. Niet alleen tijdens het ziekteproces, maar ook daarna. Ongewenste kinderloosheid kan een van de langetermijngevolgen van kanker op ...

  • complementaire zorg bij kanker

Complementaire zorg bij kanker

april 8th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Complementaire zorg bij kanker

Tekst: Lisanne de Groot Dit artikel verscheen in het JK Magazine 2020. Maar wat ik kan zelf nog meer doen? ‘Hè?! Borstkanker? Ik ben 28 jaar oud. Ik leef gezond. Ik sport regelmatig. Ik eet ...