Wanneer de kanker weg is, begint misschien wel het moeilijkste en het meest frustrerende gedeelte. de revalidatie. Elke ziekte en elk persoon kent zijn eigen revalidatieproces. Toch zijn genoeg raakvlakken: doorzettingsvermogen, ups, downs en kracht. Femke Oepts kwam door een ongeluk ook in zo’n traject terecht en gebruikte haar passie voor fotografie om iets heel speciaals te creëren. Hieronder kun je lezen hoe het boek ‘Overwinnen’ tot stand is gekomen. Een echte aanrader die zijn plek op onze boekenplank verdient. 


Overwinnen’

Sinds 9 oktober 2015 is mijn leven niet meer hetzelfde.
Het is ongeveer half 11 in de ochtend als ik me realiseer dat ik in het ziekenhuis lig. Mijn hoofd en arm doen pijn. Er verschijnt een arts naast mijn bed. “Je hebt een fietsongeval gehad, je linkerarm en -hand is verlamd. Met plastische chirurgie valt er misschien nog wat aan te doen.” 

Ik weet niet zo goed hoe ik moet reageren. Wat er aan de hand is, dringt onvoldoende tot me door. Waarschijnlijk door de klap en de hoeveelheid morfine. Wel realiseer ik me, dat dit het begin is van een lang en intensief revalidatietraject.
Voor mijn ongeluk richtte ik me vol overgave op de eindopdrachten van de School voor Fotografie. Mijn studie maakte me intens gelukkig. Vastbesloten was ik om mijn diploma tot professioneel fotograaf te behalen. Deze droom kon ik dus wel ‘even’ uit mijn hoofd zetten. 

Na mijn revalidatietraject in Alkmaar word ik doorverwezen naar Heliomare in Wijk aan Zee. Achteraf was dit het begin van de ontwikkeling van dit prachtige inspiratieboek. Alleen zag ik dat toen nog niet. Bij binnenkomst en het zien van zoveel mensen in een rolstoel schrok ik me rot en dacht: wegwezen hier, wat een zielige wereld, hier wil ik me niet mee identificeren. Deze gedachte duurde maar heel kort. Door mijn ontmoetingen met mensen in een rolstoel ontdekte ik al snel dat mijn gedachten niet op waarheid waren gebaseerd. Verre van.

Ik ontmoette tijdens mijn revalidatie geweldige en inspirerende mensen met veelal een indrukwekkend levensverhaal. Hun verhalen bliezen me omver en ik raakte diep onder de indruk van hun veerkracht. Ook werd ik geraakt door hun doorzettingsvermogen, hun mentale weerbaarheid en hun motivatie om doelen na te streven. Het werd mij al snel duidelijk dat zij – ondanks de vaak nare periode in hun leven – alles behalve zielig of ongelukkig zijn. Het zijn stuk voor stuk krachtige leiders, die zelf de leiding over hun leven hebben en obstakels durven te overwinnen, vanuit hun hart en vol moed. 

Diep vanbinnen begon het steeds meer te borrelen en ik voelde dat ik als onderdeel van mijn eigen re-integratie en revalidatie deze mensen letterlijk en figuurlijk in de spotlights wilde zetten. 

Want…. 

Hoe gaaf zou het zijn als er oprechte aandacht is voor mensen in een rolstoel, die enorme obstakels hebben overwonnen?, Hoe mooi zou het zijn om hen in de spotlights te zetten door middel van beeld en hun vaak geweldige levensverhaal op papier te (laten) zetten?, Hoe waardevol zou het zijn om de foto’s een soort van eerbetoon te laten vormen aan hun persoonlijkheid, veerkracht, mentale weerbaarheid en vastberadenheid?

En zo is mijn idee ontstaan om krachtige portretten van gepassioneerde (ex)-revalidanten in een rolstoel – gecombineerd met hun veelal indrukwekkende levensverhalen – te bundelen in een boek. Dit boek is voor (ex)-revalidanten, die nog aan het begin van hun revalidatietraject zitten en voor de personen om hen heen, die wel wat inspiratie kunnen gebruiken. Dit boek is ook voor het bedrijfsleven, voor bijvoorbeeld leidinggevenden, om hen op mentaal niveau inzicht te verschaffen in hun eigen mogelijkheden. Ook zij krijgen te maken met het overwinnen van tegenslagen. En natuurlijk is dit boek ook voor al die andere mensen die het waardevol vinden om inspirerende verhalen te lezen en krachtige foto’s te bekijken van mensen in een rolstoel die, net als ieder ander, hun doelen nastreven!

Dit prachtige luxe inspiratie- en fotoboek van 144 pagina’s is nu – in de voorinschrijving – voor een gereduceerd tarief van Euro 26,95 inclusief BTW en inclusief verzendkosten te bestellen op: www.overwinnenboek.nl. Levering vindt plaats direct na de verschijningsdatum van het boek (midden juni 2021).

Ik wens je heel veel inspiratie tijdens het lezen en bekijken van het boek ‘overwinnen’. 

Femke Oepts

Published On: mei 4th, 2021 /

Recente berichten

Werken met/na kanker

november 5th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Werken met/na kanker

Door: Amsterdam UMC, locatie VUmc met financiering van KWF Kankerbestrijding Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Deel één voor mensen die kanker hebben (gehad) en deel twee voor partners. Deel 1: Programma voor terugkeer naar ...

Resultaten bekend | Doneer Je Ervaring: contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker

oktober 30th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Resultaten bekend | Doneer Je Ervaring: contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker

Bijna driekwart kankerpatiënten heeft behoefte aan lotgenotencontact UTRECHT - Uit Doneer Je Ervaring-onderzoek onder 3640 mensen die kanker hebben (gehad), blijkt dat bijna driekwart op een zeker moment behoefte heeft aan lotgenotencontact. Bijna iedereen die ...

Seksualiteit, kinderwens & meer

oktober 26th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Seksualiteit, kinderwens & meer

https://youtu.be/P0itpr2LRRo FROSA  = Fertility, ROmance, and Sex in Young Adulthood Seks: Bijna iedereen doet het, maar wie praat er nou open over?  Kinderen krijgen: Iets voor jou? Hoe maak je zo’n keuze? Doelen van het onderzoek:  Het volgende wordt in ...

AYA lounge Zwolle

AYA lounge Zwolle

december 9-14:30 - 16:30

Borrel Rotterdam

december 10-19:30 - 23:00