Onderzoekers van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) in het LUMC in Leiden doen onderzoek naar waardevolle wilsverklaringen. Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Denk je wel eens na over je wensen en grenzen als het gaat om medische behandeling aan het einde van je leven? Doe dan mee aan het onderzoek ‘Waardevolle Wilversklaringen’! Deelname kost 10 tot 20 minuten.

Waar gaat het onderzoek over?
– Wensen en grenzen als het gaat om zorg rond het levenseinde. Sommige mensen schrijven dit op in een wilsverklaring zoals een behandelverbod of euthanasieverzoek.
– De waarden die onder de wensen en grenzen liggen: wat vindt iemand belangrijk in het leven, wat maakt het leven waardevol?
– Hoe iemands grenzen en waarden kunnen veranderen in de loop van de tijd.

Wie kan meedoen?
Iedereen van 18 jaar of ouder die vragen wil beantwoorden over de zorg rond het eigen levenseinde.

Wat houdt deelname in?
Je vult een vragenlijst in (online of op papier). De vragen gaan over wie je bent, wat je belangrijk vindt in je leven, je gezondheid, je wensen als het gaat om je levenseinde en wat je hier eventueel over hebt opgeschreven. Het invullen duurt 10 tot 20 minuten.

Wat gebeurt er met de resultaten?
Het Expertisecentrum Palliatieve Zorg in het LUMC gebruikt de resultaten om mensen te helpen om hun wensen, grenzen en waarden goed op te schrijven in wilsverklaringen. Dit kan helpen om later goede beslissingen te nemen, ook in
onverwachte situaties. Zo krijgt de persoon de zorg die past bij wat diegene belangrijk vindt in het leven.

De resultaten kunnen artsen en verpleegkundigen helpen om mensen te begeleiden die nadenken over hun levenseinde. Zij kunnen hen dan beter helpen om hun wensen en grenzen te bepalen en te formuleren. En hen ook beter informeren over hoe deze wensen en grenzen in de toekomst zouden kunnen veranderen.

De resultaten van dit onderzoek zullen ook worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Hoe kan ik meedoen?
Online: ga naar www.waardevollewilsverklaringen.nl en klik dan bovenin het menu op ‘meedoen’ voor de online vragenlijst.

Papier: Mail onderzoeker Iris Hartog of Myrthe van de Pavert via researchPC@lumc.nl of bel 071 – 529 7504. Je ontvangt dan een papieren vragenlijst met een antwoordenvelop.

 

Published On: maart 19th, 2024 /

Recente berichten

  • complementaire zorg bij kanker

Complementaire zorg bij kanker

april 8th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Complementaire zorg bij kanker

Tekst: Lisanne de Groot Dit artikel verscheen in het JK Magazine 2020. Maar wat ik kan zelf nog meer doen? ‘Hè?! Borstkanker? Ik ben 28 jaar oud. Ik leef gezond. Ik sport regelmatig. Ik eet ...

Innovatief onderzoek naar kankergerelateerde vermoeidheid bij jonge mensen met kanker

april 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Innovatief onderzoek naar kankergerelateerde vermoeidheid bij jonge mensen met kanker

Health-Holland financiert innovatief onderzoek naar kankergerelateerde vermoeidheid bij jonge mensen met kanker Kankergerelateerde vermoeidheid is een ernstig probleem waar veel jonge mensen met kanker mee te maken krijgen. De vermoeidheid die optreedt als gevolg van kanker ...

  • Onderzoek waardevolle wilsverklaringen

Onderzoek Waardevolle Wilsverklaringen

maart 19th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek Waardevolle Wilsverklaringen

Onderzoekers van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) in het LUMC in Leiden doen onderzoek naar waardevolle wilsverklaringen. Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Denk je wel eens na over ...