Staging Cancer

Bij patiënten met kanker wordt hun levensverhaal verstoord. Patiënten kunnen het zicht op de betekenis van hun leven in meerdere of mindere mate verliezen. Voor velen blijkt het niet zo makkelijk te zijn om de ervaring met kanker een plek te geven in het eigen levensverhaal.

Doel van de studie:
Wij onderzoeken hoe deelname aan een kunstproject ondersteuning kan bieden in betekenisgeving bij jongvolwassenen die kanker hebben doorgemaakt. In samenwerking met onderzoekers en professioneel kunstenaars zal je deelnemen aan workshops en een eindproduct (bijv. theater, dans, muziek) maken. De reden voor dit onderzoek is om jongvolwassenen te helpen met, maar ook meer te begrijpen van, zorgbehoeften onder deze doelgroep in het hervinden van betekenis en zingeving in het leven en het heropbouwen van de persoonlijke identiteit na kanker.

Credits: ‘Theatermaker Gerty Vande Perre. Photographer: Mihai Gui, production: Life, oh Life’.

Door wie: Amsterdam UMC

Dit doe je als je meedoet: 

 • Gedurende 10 weken deelnemen aan een serie co-creatie workshops, die zullen resulteren in een publieke theatervoorstelling. Je hebt geen ervaring met kunst- en/of theatermaken nodig.
 • Twee keer thuis een vragenlijst invullen.
 • Gedurende de 10 weken van de workshops een dagboek bijhouden (ca. 30 min per week).
 • Aan het einde van het project zal je worden uitgenodigd voor een één-op-één diepte- interview met een van de betrokken onderzoekers.

De eerste workshop is op 09 januari 2023. De workshops vinden plaats bij Clifford Studio, Cliffordstraat 38, 1051 GV, Amsterdam.

Je kan meedoen als:

 • je 18-39 jaar bent
 • je Nederlands spreekt en begrijpt
 • je  klaar bent met de behandeling in het ziekenhuis voor elk type/vorm van kanker in de afgelopen 2,5 jaar.

Voordelen van meedoen:

 • Deelname aan het project kan jou mogelijk helpen in het proces van op verhaal komen na de beëindiging van de behandeling.
 • Daarnaast kan jouw deelname bijdragen aan meer (sociologische) kennis over hoe patiënten met kanker betekenis geven aan hun ziekte ervaringen.
 •  Meer kennis over veranderingen omtrent het waarnemen en ervaren van het lichaam, en welke rol participatieve kunst kan spelen in het opnieuw vormgeven van je levensverhaal.

Andere gevolgen van meedoen:

 • het kost tijd
 • afspraken waaraan je je moet houden, zoals bijv. m.b.t. het invullen van het dagboek

Heb je interesse om mee te doen met dit toffe project en onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact op met Niels van Poecke: n.vanpoecke@amsterdamumc.nl. Hij stuurt je alle informatie m.b.t. de workshops en het onderzoek. Je kan ook een belafspraak met hem maken.

 

Published On: december 14th, 2022 /

Recente berichten

#1 Kanker bij jongvolwassenen: De wat en waarom.

januari 28th, 2023|Reacties uitgeschakeld voor #1 Kanker bij jongvolwassenen: De wat en waarom.

Stichting Jongeren en Kanker (SJK) zet zich in voor de belangen van Jongeren met en na kanker. Dit doen wij onder andere door invloed uit te oefenen op onderzoek en beleid dat gaat over jongeren. ...

Koop hyacinten en steun jonge mensen met kanker

januari 26th, 2023|Reacties uitgeschakeld voor Koop hyacinten en steun jonge mensen met kanker

Voor de 9e keer organiseert het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de ‘hAYAcinten’ actie. Op vrijdag 27 januari staat in 22 ziekenhuizen een hyacinten kraam. Bij filialen van Ranzijn tuin ...

Onderszoeks- en kunstproject “Staging Cancer”

december 14th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Onderszoeks- en kunstproject “Staging Cancer”

Staging Cancer Bij patiënten met kanker wordt hun levensverhaal verstoord. Patiënten kunnen het zicht op de betekenis van hun leven in meerdere of mindere mate verliezen. Voor velen blijkt het niet zo makkelijk te zijn ...