Een tijd terug vroeg de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) aan (ex-)kankerpatiënten om vragen te beantwoorden rondom leefstijl bij kanker. Want, in hoeverre wordt er aan dit onderwerp aandacht besteed door specialisten en zorgverleners in het ziekenhuis? 5539 mensen die kanker hebben of hebben gehad vulden de Doneer je Ervaring vragenlijst in, onder wie 389 mensen die op het moment van de diagnose AYA waren. Van deze groep vallen op dit moment 139 mensen nog in de AYA-leeftijdscategorie.
“Ik wist niet van wie, maar ik wilde graag hulp. Een van de meest vervelende dingen in mijn ziektetraject is dat ik telkens zelf moest gaan zoeken bij wie ik hulp kon gaan vragen rondom leefstijl.”
In het ziekenhuis is wisselende aandacht voor leefstijl bij kanker
Van alle 5539 respondenten wilde 70% ten minste één leefstijlonderwerp bespreken met zorgverleners. Daarvan wilde ruim de helft (52%) dit tussen het diagnosegesprek en vóór de start van de behandelingen. In de praktijk gebeurde dit bij 36%.
AYA-respondenten wilden de volgende leefstijl onderwerpen bij kanker bespreken met een zorgverlener van hun ziekenhuis:
- Beweging (62%)
- Voeding (64%)
- Roken (5%)
- Alcohol (14%)
- Slaap (38%)
- Ontspanning (38%)
- Dat weet ik (nog) niet (15%)
27,5% van de AYA-doelgroep gaf aan dat er in het ziekenhuis werd gesproken over wat je kunt of moet veranderen aan de leefstijl bij een bepaalde behandeling. Maar bij 72,5% werd dit onderwerp niet aangekaart. Wel werd er bij 46,9%, tegenover 53,1%, gesproken over dat een gezonde leefstijl belangrijk is bij de behandeling voor kanker. Bij ongeveer de helft kwam ter sprake dat de behandelingen gevolgen kunnen hebben op iemands leefstijl.
De aandacht voor leefstijl bij kanker in het ziekenhuis krijgt van de AYA-respondenten gemiddeld een 6,5.
Leefstijl bij kanker wordt wel steeds vaker besproken
De algehele uitkomst van deze vragenlijst laat wel zien dat het thema leefstijl bij kanker de afgelopen vijf jaar steeds vaker wordt besproken. Dit is een positieve ontwikkeling, vinden ook NFK en KWF. Zij zetten zich in voor het toegankelijker maken van een breed en betrouwbaar zorgaanbod rondom leefstijl. Daarom is NFK de samenwerking aangegaan met de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Samen blijven ze aandacht vragen voor het bespreken van leefstijl in de spreekkamer.
Recente berichten
Op naar een structureel aanbod van JK-activiteiten voor jonge mensen met en na kanker
Utrecht, 1 november 2024 Het beter zichtbaar en vindbaar maken van JK-activiteiten die worden georganiseerd voor de Jong en Kanker doelgroep en hun directe naasten. Dat is het doel van het project ‘Georganiseerd lotgenotencontact voor ...
Leefstijl bij kanker: was er bij jou aandacht voor dit onderwerp?
Een tijd terug vroeg de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) aan (ex-)kankerpatiënten om vragen te beantwoorden rondom leefstijl bij kanker. Want, in hoeverre wordt er aan dit onderwerp aandacht besteed door specialisten en zorgverleners in ...
‘Fijn om een plek te hebben waar je lotgenoten kunt ontmoeten’, Laura Hoogendoorn
Tweeënhalf jaar geleden kreeg Laura Hoogendoorn (26) voor de eerste keer de diagnose kanker. Ze bleek een zeldzame vorm van uitgezaaide kanker in haar buik te hebben. Haar herstel na de twaalf uur durende buikoperatie ...