De mooie verhalen van onze samenwerkingspartners, die delen wij in deze serie partnerverhalen. Stuk voor stuk mooie organisaties en inspirerende personen die zich inzetten voor jonge mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Vandaag introduceren we de Kite4Life Foundation, waarmee we samen onder andere de jaarlijkse JK-stranddag organiseren.

 

Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

Sportieve dagen voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten, dat is wat de Kite4Life Foundation organiseert. En dan niet zomaar sportieve dagen: dagen waarop je leert kiteboarden, terwijl er alle ruimte is om vrijheid, hoop en trots (opnieuw) te ervaren. Aan de basis van deze stichting staan de ervaringen van oprichter Baris Soyogul, zelf ex-kankerpatiënt. Hij wil met zijn stichting graag lotgenoten een onvergetelijke ervaring bezorgen.

 

Noodlottige wending

In 2016 voelde Baris een knobbel. Binnen vier dagen werd er teelbalkanker bij hem geconstateerd en werd hij geopereerd. Daarna mocht hij naar huis, waar hij twee weken plat op bed lag terwijl toen juist de rollercoaster thuis begon. Baris kreeg door de kanker veel stress over zijn werk. Hij werkte namelijk als salesmedewerker in de evenementenbranche en moest hoge targets halen. Uiteindelijk werd zijn contract niet verlengd in oktober. Dezelfde maand waarin er een check-up was. De uitslag? Uitzaaiingen bij zijn nier.

 

Emigreren naar Bonaire

Marieke, Baris’ vrouw, kreeg voor haar werk de kans om met haar gezin naar Bonaire te emigreren. Na wat twijfelen, zette het gezin deze plannen door. Ze kwamen in een waar paradijs terecht. Het ‘normale’ leven ging daar al vrij snel door. Marieke ging naar haar werk en de kinderen gingen naar school. Maar Baris belandde in een, voor veel welbekend, zwart gat. 

Hij was niet te genieten en veranderde in een heel ander persoon. Baris werd ongeduldig, angstig, was heel moe en sliep slecht. Ook was hij enorm bang dat de kanker terug zou komen. Elke drie maanden kreeg hij een check-up in het ziekenhuis op Bonaire. Fijn, doordat het een Nederlands ziekenhuis is, kon het controletraject gewoon worden voortgezet volgens de planning. Toch bleef de paniek. Uiteindelijk schakelde Baris een psycholoog in. Dat was op zijn dieptepunt.

 

Vliegen op het strand

Ook Marieke merkte dat het mentaal totaal niet goed ging met Baris. Daarom plande ze een verrassing voor hem. ‘Pak mijn hand, we gaan naar het strand,’ zei ze tegen hem. Daar stond een kite-instructeur op ze te wachten. Die had geen idee dat het fysiek goed ging met Baris, maar mentaal beroerd. Op het moment dat Baris met de vlieger de lucht in ging, stopte zijn gepieker. Door de sport had hij geen tijd meer voor zijn negatieve gedachten. Hij moest echt in het moment zijn, met een focus en in een bepaalde flow.

Kitesurfen werd een verslaving en mentaal voelde Baris zich steeds beter. Hij ontdekte een heel nieuwe wereld, die van het kitesurfen. Dit was wat hij nodig had naast het fijne eilandleven met zijn gezin.

Baris van de Kite4Life foundation aan het kiteboarden in de zee

Medische wereld bedanken

Baris werd een nieuwe versie van zichzelf en wilde de medische wereld bedanken voor alles wat ze voor hem had betekend. Opnieuw studeren was echter geen optie voor hem, maar Baris merkte wel dat kitesurfen hem enorm had geholpen bij het verwerken van zijn proces. Deze ervaring gunde hij zijn lotgenoten ook. Het genieten van iets en tegelijkertijd vrijheid, hoop en trots ervaren. Toen bedacht Baris dat hij kiteboardlessen wilde aanbieden aan andere (ex-)kankerpatiënten.

Hij benaderde kitesurfscholen en zocht naar ambassadeurs binnen en buiten de kitesurf wereld. Dit was het begin van de Kite4Life Foundation. Deze mooie missie van Baris heeft erin geresulteerd dat al een paar jaar lang (ex-)kankerpatiënten en hun naasten kunnen leren kiteboarden tijdens een clinic van meerdere lessen verdeeld over drie of vier dagen.

Kite4Life Foundation

Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid

Wil jij graag met een van je naasten leren kiteboarden en tegelijkertijd het ultieme gevoel van vrijheid ervaren? Meld je dan aan als duo voor een van de lessen series die de Kite4Life Foundation organiseert in samenwerking met verschillende kitesurfscholen. Meld je aan via het inschrijfformulier en beleef bijzondere momenten samen met een ouder, broer, zus, partner of goede vriendin.

Samen met Kite4Life organiseren we op zaterdag 28 september de JK-Stranddag in Zandvoort. Kom gezellig uitwaaien, powerkiten en genieten van de zomervides. Meld je aan via het aanmeldformulier.

JK-stranddag Zandvoort

 

Published On: juni 17th, 2024 /

Recente berichten

Deelnemers vertellen over de onvergetelijke ‘Samen op Koers’ zeilreis

juni 27th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Deelnemers vertellen over de onvergetelijke ‘Samen op Koers’ zeilreis

Ieder jaar organiseert Stichting Jongeren en Kanker samen met Stichting Zeilschip Eendracht de zeilreis. Niet zomaar een zeilreis. Een onvergetelijk avontuur voor jonge mensen (18-40) die kanker hebben of hebben gehad. Voor de zevende keer ...

  • DJE leefstijl

Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?

juni 24th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?

Dinsdag 25 juni is de nieuwe NFK Doneer Je Ervaring-peiling ‘Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?’ gestart. De peiling geeft inzichten in de ervaringen van mensen met kanker en hun leefstijl. ...

  • Kite4Life Foundation

Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

juni 17th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

De mooie verhalen van onze samenwerkingspartners, die delen wij in deze serie partnerverhalen. Stuk voor stuk mooie organisaties en inspirerende personen die zich inzetten voor jonge mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun ...