Heb jij kanker (gehad)? Het is dan belangrijk om te weten dat kanker een grote rol kan spelen als jij je wilt verzekeren. Bij diverse verzekeringsvormen is het namelijk soms niet eens mogelijk om (binnen een bepaalde periode) een verzekering af te sluiten of aan te passen als je kanker hebt (gehad). Dat is heel frustrerend, want jij hebt er immers ook niet voor gekozen om kankerpatiënt te worden. Daarom maken verschillende organisaties en instanties zich hard op het gebied van verzekeringen afsluiten voor mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Kanker en verzekeren: geen gouden combi

Het is jammer dat je merkt dat jij je door jouw kanker minder gemakkelijk kunt verzekeren. Zeker bij overlijdensrisico- of uitvaartverzekeringen speelt jouw ziekte vaak een bepalende factor in het besluit om jou wel of niet te verzekeren. NFK – Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties – vindt dat iedereen volledig mee hoort te kunnen draaien in de maatschappij. Dit betekent ook dat deze federatie van mening is dat kanker weinig tot geen invloed mag hebben op het afsluiten of aanpassen van verzekeringen.

Schone lei-regeling helpt bij het afsluiten van verzekeringen

Door gesprekken tussen de NFK, de politiek en het Verbond van Verzekeraars én hun leden is de schone lei-regeling ontstaan. Dankzij dit beleid is het eenvoudiger geworden voor mensen die kanker hebben gehad om zich te verzekeren. Vanaf 1 januari 2021 hoeven ex-kankerpatiënten die tien jaar kankervrij zijn namelijk niet meer te melden dat ze kanker hebben gehad. Op deze manier kunnen zij weer ‘gewoon’ een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering afsluiten.

Was je jonger dan 21 jaar toen je de diagnose kanker kreeg en ben je al 5 jaar kanker vrij ? Dan hoef je niet meer te melden dat je kanker hebt gehad. Daarbij gelden voor sommige kankersoorten tevens een korter termijn. Lees je op de website van Kanker.nl vooral in op de specifieke regels actualiteiten rondom kanker en verzekeringen afsluiten, zodat je beter weet waar jij aan toe bent.

Deel jouw ervaring en maak gebruik van het meldpunt
Op de website van de NFK en op de speciale verzekeringspagina van kanker.nl vind je veel informatie rondom kanker en verzekeren in combinatie met zorg-, overlijdensrisico-, uitvaart- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Wil je jouw ervaring delen omtrent het aanvragen van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering? Maak dan gebruik van het NFK-meldpunt.

Published On: januari 5th, 2024 /

Recente berichten

  • kanker en verzekeren

Kanker en verzekeren

januari 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kanker en verzekeren

Heb jij kanker (gehad)? Het is dan belangrijk om te weten dat kanker een grote rol kan spelen als jij je wilt verzekeren. Bij diverse verzekeringsvormen is het namelijk soms niet eens mogelijk om (binnen ...

Kanker en werk

januari 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kanker en werk

Als je kanker krijgt, staat je wereld op z’n kop. Je hebt net de diagnose kanker gekregen en wilt weten hoe je alles goed met je werk kunt regelen. Kun je nog wel blijven werken ...

Kanker en seks

januari 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kanker en seks

Kanker heeft invloed op de seksualiteit en intimiteit binnen jouw relatie. Er verandert veel, voor zowel jou als je partner. Jullie levens veranderen enorm vanaf het moment dat jij hoort dat je kanker hebt. Dit ...