Kanker heeft invloed op de seksualiteit en intimiteit binnen jouw relatie. Er verandert veel, voor zowel jou als je partner. Jullie levens veranderen enorm vanaf het moment dat jij hoort dat je kanker hebt. Dit heeft als resultaat dat jullie relatie verandert. Hoeveel invloed kanker heeft op seksualiteit en intimiteit, verschilt enorm per persoon. Dat er voor de meeste kankerpatiënten iets verandert binnen de intieme relatie, is een gegeven. Het is belangrijk om het hierover te hebben met je partner.

Omgaan met veranderingen bij seks door kanker

Waarom verandert er door je kanker ook wat op het gebied van seks? Het is misschien iets waar je niet direct bij stilstaat, maar er zijn verschillende redenen waarom de intimiteit verandert tussen jou en je partner door de kanker. Vaak komt dit door een combinatie tussen:

  • Een veranderd zelfbeeld: je bent niet meer de persoon die je was voor de kanker.
  • Lichamelijke klachten: door de behandelingen kun je bijvoorbeeld last krijgen van pijn en vermoeidheid of minder tot geen zin hebben in seks.
  • Het emotionele aspect: kanker zorgt voor verdriet, angst en somberheid, waardoor je minder zin of energie hebt om te vrijen.

Praat over intimiteit en seksualiteit met je partner en lotgenoten

Het is belangrijk dat je met je partner praat over jullie seks tijdens je kanker. Zo maak je het onderwerp bespreekbaar. Jullie moeten namelijk allebei wennen aan deze nieuwe situatie. Kies ervoor om het onderwerp te bespreken tijdens een goed moment (niet tijdens het vrijen), zodat jullie open kunnen zijn over jullie emoties. Vind je dit spannend? Hartstikke logisch! Lees op de website van NFK tips om met je partner te praten over seks. Hier staan ook ervaringsverhalen, tips voor partners, tips voor zorgverleners en informatie per kankersoort.

Ook kan het helpen om met lotgenoten te praten over intimiteit tijdens (en na) de kanker. Lotgenoten begrijpen je vaak beter dan familieleden en vrienden die zelf geen kanker hebben gehad. Aan lotgenoten kun je jouw vragen kwijt omtrent seksualiteit. In deze gesprekken ontdek je ook hun ervaringen met intieme momenten gedurende de ziekteperiode. 

Vraag hulp aan een specialist
Onthoud dat het heel normaal is om hulp te vragen aan een gespecialiseerd iemand als jij vragen hebt over kanker en seks. Er staat gelukkig ook al een heleboel informatie online. Ontdek de websites die gaan over seksualiteit en intimiteit bij kanker en lees vele informatieve artikelen en ervaringsverhalen. Kanker heb je nooit alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Maak daarom zeker goed gebruik van alle handvatten die er zijn en geniet zelfs weer van intieme momenten. Misschien niet op de manier waarop je dit gewend was, maar er zijn zeker wel veel opties om intimiteit te ervaren tijdens en na de kanker.

Published On: januari 5th, 2024 /

Recente berichten

Deelnemers vertellen over de onvergetelijke ‘Samen op Koers’ zeilreis

juni 27th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Deelnemers vertellen over de onvergetelijke ‘Samen op Koers’ zeilreis

Ieder jaar organiseert Stichting Jongeren en Kanker samen met Stichting Zeilschip Eendracht de zeilreis. Niet zomaar een zeilreis. Een onvergetelijk avontuur voor jonge mensen (18-40) die kanker hebben of hebben gehad. Voor de zevende keer ...

  • DJE leefstijl

Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?

juni 24th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?

Dinsdag 25 juni is de nieuwe NFK Doneer Je Ervaring-peiling ‘Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?’ gestart. De peiling geeft inzichten in de ervaringen van mensen met kanker en hun leefstijl. ...

  • Kite4Life Foundation

Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

juni 17th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kite4Life Foundation: vrijheid en hoop ervaren

De mooie verhalen van onze samenwerkingspartners, die delen wij in deze serie partnerverhalen. Stuk voor stuk mooie organisaties en inspirerende personen die zich inzetten voor jonge mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun ...