Kanker heeft invloed op de seksualiteit en intimiteit binnen jouw relatie. Er verandert veel, voor zowel jou als je partner. Jullie levens veranderen enorm vanaf het moment dat jij hoort dat je kanker hebt. Dit heeft als resultaat dat jullie relatie verandert. Hoeveel invloed kanker heeft op seksualiteit en intimiteit, verschilt enorm per persoon. Dat er voor de meeste kankerpatiënten iets verandert binnen de intieme relatie, is een gegeven. Het is belangrijk om het hierover te hebben met je partner.
Omgaan met veranderingen bij seks door kanker
Waarom verandert er door je kanker ook wat op het gebied van seks? Het is misschien iets waar je niet direct bij stilstaat, maar er zijn verschillende redenen waarom de intimiteit verandert tussen jou en je partner door de kanker. Vaak komt dit door een combinatie tussen:
- Een veranderd zelfbeeld: je bent niet meer de persoon die je was voor de kanker.
- Lichamelijke klachten: door de behandelingen kun je bijvoorbeeld last krijgen van pijn en vermoeidheid of minder tot geen zin hebben in seks.
- Het emotionele aspect: kanker zorgt voor verdriet, angst en somberheid, waardoor je minder zin of energie hebt om te vrijen.
Praat over intimiteit en seksualiteit met je partner en lotgenoten
Het is belangrijk dat je met je partner praat over jullie seks tijdens je kanker. Zo maak je het onderwerp bespreekbaar. Jullie moeten namelijk allebei wennen aan deze nieuwe situatie. Kies ervoor om het onderwerp te bespreken tijdens een goed moment (niet tijdens het vrijen), zodat jullie open kunnen zijn over jullie emoties. Vind je dit spannend? Hartstikke logisch! Lees op de website van NFK tips om met je partner te praten over seks. Hier staan ook ervaringsverhalen, tips voor partners, tips voor zorgverleners en informatie per kankersoort.
Ook kan het helpen om met lotgenoten te praten over intimiteit tijdens (en na) de kanker. Lotgenoten begrijpen je vaak beter dan familieleden en vrienden die zelf geen kanker hebben gehad. Aan lotgenoten kun je jouw vragen kwijt omtrent seksualiteit. In deze gesprekken ontdek je ook hun ervaringen met intieme momenten gedurende de ziekteperiode.
Vraag hulp aan een specialist
Onthoud dat het heel normaal is om hulp te vragen aan een gespecialiseerd iemand als jij vragen hebt over kanker en seks. Er staat gelukkig ook al een heleboel informatie online. Ontdek de websites die gaan over seksualiteit en intimiteit bij kanker en lees vele informatieve artikelen en ervaringsverhalen. Kanker heb je nooit alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Maak daarom zeker goed gebruik van alle handvatten die er zijn en geniet zelfs weer van intieme momenten. Misschien niet op de manier waarop je dit gewend was, maar er zijn zeker wel veel opties om intimiteit te ervaren tijdens en na de kanker.
Recente berichten
Eerste resultaten van de FROSA-studie
Seks en vruchtbaarheid zijn vaak vergeten onderwerpen bij jongvolwassenen die kanker hebben (gehad) en meer onderzoek was hard nodig. Vandaar dat Dr. Vicky Lehmann de FROSA-studie heeft opgezet. FROSA staat voor Fertility, Romance, and Sex ...
KWF investeert 6,7 miljoen euro in verbeteren zorg voor jongvolwassenen met kanker
Stap dichterbij betere overlevingskansen en levenskwaliteit 18-39 jarigen. Persbericht: 22 november 2024 Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 4000 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Een op de ...
AYA BijKanker project: Jouw gezondheid meer in eigen handen
Interview en tekst door Meike Hendriks Foto’s: Corina van den Hurk, AYA BijKanker project Voor jongvolwassenen (18-40 jaar) die de diagnose kanker krijgen verandert het leven in een oogwenk. Als gevolg van de behandeling moet ...