Het is vandaag ‘Wereld Kanker Dag’. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Vanuit SJK deelt hieronder Junior zijn verhaal. Wil je meer lezen? Neem dan een kijkje op de site van ‘Wereld Kanker Dag.’


Hallo! Ik ben Junior, 26 jaar, en woon in Groningen. Ik ben nu 4,5 jaar klaar met mijn behandelingen tegen Hodgkin. Heb gedurende 13 maanden 4 ABVD kuren, 2 DHAP kuren gecombineerd met Brentuximab Vedotin (Transplant BRaVE studie), bestralingen, 2 mini BEAM kuren, en een BEAM kuur met daarop volgend een autologe stamceltransplantatie voor mijn kiezen gekregen.

Tijdens de eerste lockdown werd mijn herstel enigszins belemmerd. Sporten was moeilijker en ik merkte dat ik meer dan anders de behoefte had om met mensen te praten die hetzelfde hadden meegemaakt.

Vorig jaar augustus kreeg ik de mogelijkheid om met een zeiltocht mee te gaan me SJK op De Eendracht. Omwille van corona was het ook mogelijk dat mijn vriendin mee kon met mijn avontuur. Het was een geweldige ervaring om dit mee te mogen maken. Doordat ik al regelmatig betrokken was via eerdere meet-ups, online en offline kende ik al een aantal lotgenoten. Maar deze trip was wel een katalysator voor nieuwe vriendschappen en het verleden een plek geven.

Het deed mij ontzettend goed dat mijn vriendin op deze reis vergelijkbare verhalen van lotgenoten kon horen. Dit omdat ze me pas heeft leren kennen na mijn ziekte periode. Daarnaast was het ook voor haar fijn om met andere ‘partners van lotgenoten’ te praten. Tijdens de zeilreis werd er vrijuit over ons collectief verleden gepraat, dan wel niet met een komische ondertoon maar altijd met wederzijds begrip. Ik kon echt mezelf zijn!

Tijdens de behandelingen heb je geen tijd om stil te staan bij de dingen die om je heen gebeuren. Tijdens de zeilreis was het erg fijn om even te realiseren waar je nu staat. Ook al weet ik dat ik mijn oude vorm niet terug zou krijgen maar wel de nieuwe kan stimuleren om weer vooruit te kijken naar mogelijkheden die er zijn.

Het terugkijken naar hoe het was en je tegelijkertijd realiseren naar waar je nu staat, geeft mij energie om nog meer stappen te zetten. Schop niet tegen obstakels aan maar omarm ze, om op deze manier verder te komen op jouw eigen ladder.

Als laatste wil ik het volgende nog graag kwijt: “Ik ben erg dankbaar dat SJK mij de mogelijkheden geeft mijn verleden sneller een goede plek te geven. Daarnaast ben ik dankbaar voor de contacten die ik door SJK heb opgedaan, hopelijk volgt er snel weer een echte borrel met mijn vrienden van SJK.”

Published On: april 6th, 2021 /

Recente berichten

Werken met/na kanker

november 5th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Werken met/na kanker

Door: Amsterdam UMC, locatie VUmc met financiering van KWF Kankerbestrijding Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Deel één voor mensen die kanker hebben (gehad) en deel twee voor partners. Deel 1: Programma voor terugkeer naar ...

Resultaten bekend | Doneer Je Ervaring: contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker

oktober 30th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Resultaten bekend | Doneer Je Ervaring: contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker

Bijna driekwart kankerpatiënten heeft behoefte aan lotgenotencontact UTRECHT - Uit Doneer Je Ervaring-onderzoek onder 3640 mensen die kanker hebben (gehad), blijkt dat bijna driekwart op een zeker moment behoefte heeft aan lotgenotencontact. Bijna iedereen die ...

Seksualiteit, kinderwens & meer

oktober 26th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Seksualiteit, kinderwens & meer

https://youtu.be/P0itpr2LRRo FROSA  = Fertility, ROmance, and Sex in Young Adulthood Seks: Bijna iedereen doet het, maar wie praat er nou open over?  Kinderen krijgen: Iets voor jou? Hoe maak je zo’n keuze? Doelen van het onderzoek:  Het volgende wordt in ...

AYA lounge Zwolle

AYA lounge Zwolle

december 9-14:30 - 16:30

Borrel Rotterdam

december 10-19:30 - 23:00