Het is vandaag ‘Wereld Kanker Dag’. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Vanuit SJK deelt hieronder Junior zijn verhaal. Wil je meer lezen? Neem dan een kijkje op de site van ‘Wereld Kanker Dag.’


Hallo! Ik ben Junior, 26 jaar, en woon in Groningen. Ik ben nu 4,5 jaar klaar met mijn behandelingen tegen Hodgkin. Heb gedurende 13 maanden 4 ABVD kuren, 2 DHAP kuren gecombineerd met Brentuximab Vedotin (Transplant BRaVE studie), bestralingen, 2 mini BEAM kuren, en een BEAM kuur met daarop volgend een autologe stamceltransplantatie voor mijn kiezen gekregen.

Tijdens de eerste lockdown werd mijn herstel enigszins belemmerd. Sporten was moeilijker en ik merkte dat ik meer dan anders de behoefte had om met mensen te praten die hetzelfde hadden meegemaakt.

Vorig jaar augustus kreeg ik de mogelijkheid om met een zeiltocht mee te gaan me SJK op De Eendracht. Omwille van corona was het ook mogelijk dat mijn vriendin mee kon met mijn avontuur. Het was een geweldige ervaring om dit mee te mogen maken. Doordat ik al regelmatig betrokken was via eerdere meet-ups, online en offline kende ik al een aantal lotgenoten. Maar deze trip was wel een katalysator voor nieuwe vriendschappen en het verleden een plek geven.

Het deed mij ontzettend goed dat mijn vriendin op deze reis vergelijkbare verhalen van lotgenoten kon horen. Dit omdat ze me pas heeft leren kennen na mijn ziekte periode. Daarnaast was het ook voor haar fijn om met andere ‘partners van lotgenoten’ te praten. Tijdens de zeilreis werd er vrijuit over ons collectief verleden gepraat, dan wel niet met een komische ondertoon maar altijd met wederzijds begrip. Ik kon echt mezelf zijn!

Tijdens de behandelingen heb je geen tijd om stil te staan bij de dingen die om je heen gebeuren. Tijdens de zeilreis was het erg fijn om even te realiseren waar je nu staat. Ook al weet ik dat ik mijn oude vorm niet terug zou krijgen maar wel de nieuwe kan stimuleren om weer vooruit te kijken naar mogelijkheden die er zijn.

Het terugkijken naar hoe het was en je tegelijkertijd realiseren naar waar je nu staat, geeft mij energie om nog meer stappen te zetten. Schop niet tegen obstakels aan maar omarm ze, om op deze manier verder te komen op jouw eigen ladder.

Als laatste wil ik het volgende nog graag kwijt: “Ik ben erg dankbaar dat SJK mij de mogelijkheden geeft mijn verleden sneller een goede plek te geven. Daarnaast ben ik dankbaar voor de contacten die ik door SJK heb opgedaan, hopelijk volgt er snel weer een echte borrel met mijn vrienden van SJK.”

Published On: april 6th, 2021 /

Recente berichten

Contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker, wat is jouw ervaring?

juni 29th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker, wat is jouw ervaring?

Vandaag openen NFK en Stichting Jongeren en Kanker de nieuwe Doneer Je Ervaring-peiling “Contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker, wat is jouw ervaring?”. Met deze vragenlijst willen we achterhalen wat de meerwaarde ...

32.000 jongvolwassenen leven met of na kanker: zij verdienen meer aandacht

juni 14th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor 32.000 jongvolwassenen leven met of na kanker: zij verdienen meer aandacht

Per jaar krijgen bijna 4.000 jongvolwassenen van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Zij worden AYA’s (adolescents and young adults) genoemd. AYA's worden veelal behandeld zoals alle andere volwassenen met kanker. Dit ...

kankerzorg in beeld: kanker bij jongvolwassenen

juni 14th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor kankerzorg in beeld: kanker bij jongvolwassenen

Vandaag wordt het rapport ‘Kanker bij jongvolwassenen’ gelanceerd. Het rapport, een co-productie van IKNL en het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk gaat in op de epidemiologie, kwaliteit van leven en organisatie van zorg bij kanker ...

Borrel Arnhem

juli 16-19:30 - 22:30

PowerSoos Viore

PowerSoos Viore

augustus 4-18:30 - 21:30

Wipeout met foodfestival

augustus 5-12:30 - 19:30