Het is vandaag ‘Wereld Kanker Dag’. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Vanuit SJK deelt hieronder Junior zijn verhaal. Wil je meer lezen? Neem dan een kijkje op de site van ‘Wereld Kanker Dag.’


Hallo! Ik ben Junior, 26 jaar, en woon in Groningen. Ik ben nu 4,5 jaar klaar met mijn behandelingen tegen Hodgkin. Heb gedurende 13 maanden 4 ABVD kuren, 2 DHAP kuren gecombineerd met Brentuximab Vedotin (Transplant BRaVE studie), bestralingen, 2 mini BEAM kuren, en een BEAM kuur met daarop volgend een autologe stamceltransplantatie voor mijn kiezen gekregen.

Tijdens de eerste lockdown werd mijn herstel enigszins belemmerd. Sporten was moeilijker en ik merkte dat ik meer dan anders de behoefte had om met mensen te praten die hetzelfde hadden meegemaakt.

Vorig jaar augustus kreeg ik de mogelijkheid om met een zeiltocht mee te gaan me SJK op De Eendracht. Omwille van corona was het ook mogelijk dat mijn vriendin mee kon met mijn avontuur. Het was een geweldige ervaring om dit mee te mogen maken. Doordat ik al regelmatig betrokken was via eerdere meet-ups, online en offline kende ik al een aantal lotgenoten. Maar deze trip was wel een katalysator voor nieuwe vriendschappen en het verleden een plek geven.

Het deed mij ontzettend goed dat mijn vriendin op deze reis vergelijkbare verhalen van lotgenoten kon horen. Dit omdat ze me pas heeft leren kennen na mijn ziekte periode. Daarnaast was het ook voor haar fijn om met andere ‘partners van lotgenoten’ te praten. Tijdens de zeilreis werd er vrijuit over ons collectief verleden gepraat, dan wel niet met een komische ondertoon maar altijd met wederzijds begrip. Ik kon echt mezelf zijn!

Tijdens de behandelingen heb je geen tijd om stil te staan bij de dingen die om je heen gebeuren. Tijdens de zeilreis was het erg fijn om even te realiseren waar je nu staat. Ook al weet ik dat ik mijn oude vorm niet terug zou krijgen maar wel de nieuwe kan stimuleren om weer vooruit te kijken naar mogelijkheden die er zijn.

Het terugkijken naar hoe het was en je tegelijkertijd realiseren naar waar je nu staat, geeft mij energie om nog meer stappen te zetten. Schop niet tegen obstakels aan maar omarm ze, om op deze manier verder te komen op jouw eigen ladder.

Als laatste wil ik het volgende nog graag kwijt: “Ik ben erg dankbaar dat SJK mij de mogelijkheden geeft mijn verleden sneller een goede plek te geven. Daarnaast ben ik dankbaar voor de contacten die ik door SJK heb opgedaan, hopelijk volgt er snel weer een echte borrel met mijn vrienden van SJK.”

Published On: april 6th, 2021 /

Recente berichten

  • kanker en verzekeren

Kanker en verzekeren

januari 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kanker en verzekeren

Heb jij kanker (gehad)? Het is dan belangrijk om te weten dat kanker een grote rol kan spelen als jij je wilt verzekeren. Bij diverse verzekeringsvormen is het namelijk soms niet eens mogelijk om (binnen ...

Kanker en werk

januari 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kanker en werk

Als je kanker krijgt, staat je wereld op z’n kop. Je hebt net de diagnose kanker gekregen en wilt weten hoe je alles goed met je werk kunt regelen. Kun je nog wel blijven werken ...

Kanker en seks

januari 5th, 2024|Reacties uitgeschakeld voor Kanker en seks

Kanker heeft invloed op de seksualiteit en intimiteit binnen jouw relatie. Er verandert veel, voor zowel jou als je partner. Jullie levens veranderen enorm vanaf het moment dat jij hoort dat je kanker hebt. Dit ...