Het is vandaag ‘Wereld Kanker Dag’. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Vanuit SJK deelt hieronder Junior zijn verhaal. Wil je meer lezen? Neem dan een kijkje op de site van ‘Wereld Kanker Dag.’


Hallo! Ik ben Junior, 26 jaar, en woon in Groningen. Ik ben nu 4,5 jaar klaar met mijn behandelingen tegen Hodgkin. Heb gedurende 13 maanden 4 ABVD kuren, 2 DHAP kuren gecombineerd met Brentuximab Vedotin (Transplant BRaVE studie), bestralingen, 2 mini BEAM kuren, en een BEAM kuur met daarop volgend een autologe stamceltransplantatie voor mijn kiezen gekregen.

Tijdens de eerste lockdown werd mijn herstel enigszins belemmerd. Sporten was moeilijker en ik merkte dat ik meer dan anders de behoefte had om met mensen te praten die hetzelfde hadden meegemaakt.

Vorig jaar augustus kreeg ik de mogelijkheid om met een zeiltocht mee te gaan me SJK op De Eendracht. Omwille van corona was het ook mogelijk dat mijn vriendin mee kon met mijn avontuur. Het was een geweldige ervaring om dit mee te mogen maken. Doordat ik al regelmatig betrokken was via eerdere meet-ups, online en offline kende ik al een aantal lotgenoten. Maar deze trip was wel een katalysator voor nieuwe vriendschappen en het verleden een plek geven.

Het deed mij ontzettend goed dat mijn vriendin op deze reis vergelijkbare verhalen van lotgenoten kon horen. Dit omdat ze me pas heeft leren kennen na mijn ziekte periode. Daarnaast was het ook voor haar fijn om met andere ‘partners van lotgenoten’ te praten. Tijdens de zeilreis werd er vrijuit over ons collectief verleden gepraat, dan wel niet met een komische ondertoon maar altijd met wederzijds begrip. Ik kon echt mezelf zijn!

Tijdens de behandelingen heb je geen tijd om stil te staan bij de dingen die om je heen gebeuren. Tijdens de zeilreis was het erg fijn om even te realiseren waar je nu staat. Ook al weet ik dat ik mijn oude vorm niet terug zou krijgen maar wel de nieuwe kan stimuleren om weer vooruit te kijken naar mogelijkheden die er zijn.

Het terugkijken naar hoe het was en je tegelijkertijd realiseren naar waar je nu staat, geeft mij energie om nog meer stappen te zetten. Schop niet tegen obstakels aan maar omarm ze, om op deze manier verder te komen op jouw eigen ladder.

Als laatste wil ik het volgende nog graag kwijt: “Ik ben erg dankbaar dat SJK mij de mogelijkheden geeft mijn verleden sneller een goede plek te geven. Daarnaast ben ik dankbaar voor de contacten die ik door SJK heb opgedaan, hopelijk volgt er snel weer een echte borrel met mijn vrienden van SJK.”

Published On: april 6th, 2021 /

Recente berichten

Week van de Zeldzame Kankers

maart 6th, 2023|Reacties uitgeschakeld voor Week van de Zeldzame Kankers

Vandaag begint de Week van de Zeldzame Kankers, waarin de vraag centraal staat: Wat doe jij om de overlevingskans en/of kwaliteit van leven met mensen met een zeldzame kanker te vergroten? Het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers ...

Podcast: De Bespreekkamer

februari 28th, 2023|Reacties uitgeschakeld voor Podcast: De Bespreekkamer

In de podcast De Bespreekkamer onderzoekt journaliste Daan Borrel de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit bij jonge mensen met kanker omdat deze onderwerpen in de spreekkamer lang niet altijd aan bod komen. Dat heeft grote ...

  • check je ballen, stichting zaadbalkanker

FC Emmen en EasyToys in het roze tegen zaadbalkanker

februari 16th, 2023|Reacties uitgeschakeld voor FC Emmen en EasyToys in het roze tegen zaadbalkanker

De spelers van FC Emmen zullen op zondag 26 februari om 14.30 uur tegen Go Ahead Eagles in een speciaal roze tenue spelen. Met de actie en de hashtag #CheckJeBallen willen FC Emmen en hoofdsponsor ...