Documentaire: ‘LATER’
Annick Sickinghe kreeg als 14-jarige lymfeklierkanker; inmiddels is ze 23 jaar en afgestudeerd aan de kunstacademie. Samen met mede-Amsterdammer Sam van Zoest (27) maakte ze een indringende film over het verwerkingsproces na kinderkanker: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven?
In de documentaire ‘LATER’ brengen Annick Sickinghe en Sam van Zoest het fysieke en mentale verwerkingsproces na kinderkanker in beeld. Annick gaat in gesprek met zeven mensen die in hun kindertijd kanker hebben gehad. De centrale vraag in ‘LATER’ is: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven? En hoe kijken oud-patiënten na 10, 20, 30, 40 of 50 jaar terug op de tijd van hun ziekte? De intieme en persoonlijke interviews worden afgewisseld met animaties en poëtische beelden die de emoties voelbaar maken. De film is uitgebracht in samenwerking met Amstelfilm, het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en patiëntenvereniging VOX.
De trailer van de film is hier te bekijken.
Het verhaal
Vanaf het moment dat je ‘schoon’ bent en geen kanker meer in je lichaam hebt, ben je niet meer ziek. De periode van herstel en verwerking is echter ongedefinieerd en zonder einde. Hoe zo’n gebeurtenis je leven beïnvloedt en verandert in de tijd is niet te overzien; dit is voor ieder mens anders. Zelf kreeg Annick op 14-jarige leeftijd lymfeklierkanker. Nu, acht jaar later, merkt zij niet alleen haar verwondering over de wereld maar ook haar verantwoordelijkheidsgevoel teruggrijpt naar deze tijd. Over deze ongedefinieerde periode van verwerking is bij zowel oud-patiënten als in de maatschappij weinig kennis en er wordt niet over gesproken.
Annick vertelt: ‘Ik merkte op dat mijn periode van ziekte onbewust doorwerkt in alles wat ik doe en maak, met name in mijn kunst. Zo beïnvloedt dit mij nog steeds in mijn dagelijks leven, zowel fysiek en mentaal, bewust en onbewust, positief en negatief. Ik vroeg me af of ik dit wel kán verwerken en hoe dit verwerkingsproces er bij andere mensen uitziet.’
Op een oproep voor een interview onder oud-kinderkanker patiënten voor deze documentaire kreeg Annick in een weekend meer dan zestig reacties van mensen van verschillende leeftijden en uit het hele land. In de vele telefoongesprekken die ze voerde, kwam de behoefte aan maatschappelijke herkenning en erkenning van de late effecten van kinderkanker naar voren. Samen met mede-regisseur Sam van Zoest wil Annick hiervoor meer bewustzijn en acceptatie creëren.
Impact
Dit is de eerste keer dat de langetermijneffecten van kinderkanker in beeld worden gebracht. De film is van belang om maatschappelijk bewustzijn te creëren voor de late gevolgen van kinderkanker. Daarnaast gebruiken artsen van onder andere het Prinses Máxima Centrum om mede-artsen, ziekenhuisbestuurders en zorgverzekeraars inzicht te geven in LATER-zorg.
Amsterdamse makers
Na haar ziekteperiode was Annick Sickinghe drie jaar voorzitter van de KinderAdviesRaad en lid van de kunstcommissie van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Annick initieerde ‘LATER’ voor haar afstuderen aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Met de eerste versie van deze film ze met twee tienen af. Hierna ontwikkelde ze ‘LATER’ met Sam van Zoest verder door. Naast haar werk als documentairemaker is Annick beeldend kunstenaar en musicus. Ze speelt percussie in de festivalbrasband Valvetronic en schrijft en zingt met artistiek duo StudioMedemens.
Sam van Zoest studeerde Film aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland. Sindsdien maakte hij verschillende fictiefilms en documentaires, waaronder een interactieve film over de toekomst van klimaat: ‘De eeuw van mijn opa‘. Ook maakte hij de indringende documentaire ‘In The Right Place’, over een man die na jaren vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp de draad van zijn oude leven oppakt.
Recente berichten
Ruben, dé ambassadeur van SJK
De vierentwintig jarige Ruben van Duijn uit Katwijk verkocht in 2021 ruim 300 zelfontworpen bootsvlaggen, om zo een bijzondere zeilreis voor zijn lotgenoten mogelijk te maken. Samen met een twintigtal andere jonge mensen die leven ...
Beeldende therapie, wat is jouw ervaring?
Beste AYA’s. Ik ben Pam Maatman en studeer beeldende therapie. Ik moet voor mijn afstuderen een onderzoek doen. Mijn onderzoek gaat over: “Op welke wijze kan beeldende therapie een bijdrage leveren aan het ervaren van zelfregie bij ...
Digitaal contact met je arts over kanker, wat vind jij?
De zorg in ziekenhuizen verandert. Zo kunnen afspraken steeds vaker vanuit je eigen woonkamer plaatsvinden, bijvoorbeeld via beeldbellen. Ook kun je apps op je smartphone of tablet gebruiken om je gezondheid bij te houden. Ziekenhuizen ...